dijous, 20 de juny del 2019

LLITERATURA LLATINA - Virgili (1): biografia



Publi Virgili Maró (
Publius Vergilius Maro) va néixer a prop de Màntua1 (ciutat de la Gàl·lia Cisalpina) l’any 70 aC, en el si d’una família camperola d’origen modest. Fou el seu pare qui, quan era petit, s’encarregà de la seva educació, fins que als dotze anys Virgili va marxar a estudiar primer a Cremona, més tard a Milà i, finalment, a Roma. Tot i treballar un temps com a advocat, es diu que el seu tarannà tímid i poc carismàtic no l’ajudà a guanyar-se la vida amb la retòrica a l’Urbs romana, raó per la qual va tornar a Màntua l’any 40 aC. De retorn a casa, va escriure algunes composicions poètiques de tema pastoral, que li van permetre guanyar prestigi literari i ser admès dins el cercle de Gai Asini Pol·lió, aleshores governador de la Gàl·lia Cisalpina.

L’any 44 aC, havent estat desposseït de les terres paternes, va marxar a Roma per exposar el seu cas davant d’Octavi, qui li va concedir una indemnització i una finca a la Campània. Des d’aleshores Virgili es va instal·lar de manera definitiva a Roma –a banda de les estades que feia a la seva finca de la Campània- i entrà a formar part del cercle de Mecenes, amic personal d’Octavi i gran promotor de les arts i protector d’artistes. En els anys següents, Virgili, que es pogué dedicar exclusivament a la creació literària, esdevingué el poeta preferit d’Octavi, el futur emperador.

L’any 19 aC, durant un viatge per Grècia i l’Àsia Menor, de sobte va emmalaltir quan era a Mègara (ciutat de la regió grega de l’Àtica). Embarcà de tornada a Itàlia i morí a Bríndisi poc temps després d’arribar-hi, el 21 de setembre de l’any 19 aC. Va ser enterrat a terres napolitanes, a la regió de la Campània.

 

NOTES:
(1) Concretament va néixer a Andes, avui anomenat Pietole, a la província de Màntua.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada