dimecres, 7 de setembre del 2011

LLATí 1 Batx: PLA DOCENT

MATÈRIA: Llatí I (1r de Batxillerat nocturn)
CURS: 2011-2012
PROFESSOR: Orland Grapí Rovira


HORARI: 4 hores setmanals
AULA ASSIGNADA: 3 ESO B

OBJECTIUS DEL CURS: Introducció i aprofundiment de l’alumnat en els coneixements sobre llengua i cultura llatina que la LOE contempla per a la matèria de Llatí I.

CONTINGUTS A TREBALLAR: La matèria s’organitza en dos blocs temàtics:
  1. Llengua llatina: morfosintaxi del llatí. Metodologia de traducció. Pervivència del lèxic llatí en llengua catalana (locucions llatines).
  2. Cultura i civilització romanes:
    1. La llengua llatina entre les llengües indoeuropees. Continuïtat del llatí en les llengües romàniques
    2. Aspectes de la vida quotidiana  a Roma.
    3. Història de Roma: orígens i monarquia, república i època imperial.
    4. Urbanisme: estructura de la ciutat romana. Edificis d’espectacles i lleure. Els habitatges. L’art del mosaic.
 TEMPORITZACIÓ DELS CONTINGUTS: S’aniran alternant els continguts de llengua i cultura i civilització. El primer dia de classe el professor lliurarà un full amb la previsió de distribució d’aquests continguts trimestre per trimestre.

MATERIALS NECESSARIS PER A LA CLASSE:
-       LLIBRE DE TEXT: Civis. Llatí I. Editorial Vicenç Vives.
-       Dossier de llengua i cultura facilitat pel professor els primers dies de classe.
-       Diccionari bilingüe llatí-català (Editorial Vox o Enciclopèdia Catalana).

CRITERIS D’Avaluació

Pla d’avaluació (percentatges):
S’ha considerat establir els següents percentatges per computar la nota de cada trimestre o avaluació:
Llengua llatina: 60%
Cultura i civilització romana: 30%
Actitud: 10%
La nota final de curs s’obté per mitjana aritmètica de les notes de totes tres avaluacions.
Per aprovar l’assignatura en la nota final contínua, cal tenir aprovades totes les avaluacions.
En cas de no tenir-la aprovada, l’alumne pot concórrer a una prova de recuperació de la final contínua i, si després d’aquesta encara està suspès, a una segona i darrera prova de recuperació final extraordinària (vid. criteris de recuperació).

Pautes i activitats d’avaluació:
  • En cada trimestre es realitzaran dos o més exàmens tant dels continguts de llengua com de cultura i civilització. Si un alumne no es presenta a un d’aquests exàmens de cultura i civilització per alguna raó justificada, a l’examen següent s’haurà d’examinar també dels continguts de l’examen que no ha fet o bé se li farà un examen extra. Cal haver-se examinat de tots els continguts de cultura i civilització per aprovar aquest apartat de l’avaluació.
  • A final de trimestre, l’alumne haurà de presentar un dossier que inclogui no només resums de la teoria treballada, sinó també totes les activitats realitzades durant aquest trimestre.
  • Realització de treballs monogràfics obligatoris i optatius.
  • Realització i correcció d’exercicis proposats, fets a classe o fora d’ella.
  • Preguntes fetes a classe, o controls escrits breus, a fi de controlar amb certa periodicitat el nivell d’assoliment de la matèria per part dels alumnes.
  • Pel que fa a les actituds a valorar en cada alumne, aquestes seran, principalment, la realització d’exercicis i treballs encomanats, l’assistència regular a classe, la participació activa a classe, el comportament respectuós i col·laborador amb els companys i el professor, l’esforç i l’interès mostrat per la matèria, l’assistència a classe, etc.

Per aprovar una avaluació, cal aprovar tant l’apartat de llengua com el de cultura i civilització.

Suspendre l’actitud comporta automàticament el suspens de l’avaluació.

L’alumne que acumuli durant un trimestre més d’un 20% de faltes d’assistència no justificades, automàticament suspendrà l’actitud i, en conseqüència, l’avaluació.

Faltes d’ortografia: En tota prova escrita, cada falta ortogràfica restarà 0,1 punts sobre la nota global.

Criteris i activitats de recuperació:
El bloc de llengua de la primera i segona avaluació es recuperen amb només aprovar l’apartat de llengua de l’avaluació següent.
La cultura i civilització de totes tres avaluacions, així com la llengua de la tercera avaluació, s’han de recuperar mitjançant les proves de recuperació que tot seguit s’indiquen.

§  Tot alumne que tingui suspès el bloc de cultura i civilització del primer o segon trimestre o avaluació, podrà recuperar-lo mitjançant una prova de recuperació de l’avaluació, la qual es durà a terme en algun moment del trimestre següent. La nota de recuperació de l’avaluació en cap cas serà superior a cinc.

L’alumne que, en arriba a final de curs, tingui suspesa la tercera avaluació, o bé alguna de les altres dues avaluacions anterior (per no haver superat les proves de recuperacions corresponents), s’examinarà dels continguts no aprovats en una prova final ordinària i, cas de no recuperar, en una segona prova final extraordinària de recuperació (segons s’estipula a l’ordre EDU/554/2008 de 19 de desembre, publicada al DOGC 5287, 30-12-2008), la nota de la qual en cap cas superarà l’aprovat (5).

SORTIDES DURANT EL CURS: Es proposarà fer una visita comentada al Museu d’Història de la Ciutat de Barcelona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada